UPDATE: INMIDDELS WORDT DE BEADEMING WEER WEL TOEGEPAST
Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep en daardoor ook hoe hulpverleners moeten omgaan met een reanimatie. In het protocol van de reanimatie door burgers, ofwel leken, staat eigen veiligheid altijd voorop. In dat licht is het advies voor de reanimatie aangepast.
Kan ik momenteel nog wel iemand reanimeren?
Ja, maar je geeft bij alle volwassenen momenteel geen mond-op-mondbeademing meer. Je geeft wel borstcompressies en je gebruikt ook nog een AED.
In de vaststelling van de ademhaling pas je alleen nog het kijken toe (luisteren en voelen vervallen).
Bij het slachtoffer mogen maximaal twee hulpverleners blijven: één voert borstcompressies uit, de andere hulpverlener staat bij de voeten. Burgerhulpverleners moet door ambulance personeel mogelijkheid worden aangeboden handen te desinfecteren.
Let op; de kiss-of-life, pocketmasks, face-shields of andere beademingsmaskers zijn niet veilig en moeten niet toegepast worden: geen beademingen!
Ik voel me ziek, mag ik wel helpen?
Nee. Hulpverleners die zich ziek voelen of een huisgenoot hebben die ziek is, mogen niet ingezet worden bij een reanimatie.
En bij kinderreanimaties?
Bij kinderen pas je de normale richtlijnen toe. De reanimatieraad stelt dat het risico op besmetting beperkt is.
Wat als een slachtoffer het coronavirus heeft?
Als je weet, of heel sterk vermoedt, dat het slachtoffer COVID-19 heeft, doe je geen beademingen én geen borstcompressies. Je sluit dan alleen de AED aan.
Ben ik aansprakelijk als ik geen borstcompressies uitvoer?
Nee. Burgerhulpverleners zijn niet aansprakelijk voor het niet toepassen van de beademingen of borstcompressies. Eigen veiligheid staat voorop.
Al deze maatregelen zijn van tijdelijke aard en vervallen zodra de NRR besluit dat deze niet meer nodig zijn.