Hartstichting start petitie voor gratis reanimatiecursus voor alle Nederlanders

Elk jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als omstanders snel hulp bieden. Maar weet jij wat je moet doen als er iemand op straat neervalt en het bewustzijn verliest? En waarom is er soms een kettingslot op een AED, zelfs als de medische nood hoog is?

Er zijn jaarlijks tussen de 8000 en 10.000 reanimaties buiten het ziekenhuis in Nederland. Van de slachtoffers die worden gereanimeerd, overleeft ongeveer 23%. In de jaren 90 was dit percentage slechts 9%. We boeken dus vooruitgang, maar volgens woordvoerder Dave Krajenbrink van de Hartstichting is dit nog niet voldoende (bron: De Telegraaf).

Petitie voor gratis reanimatiecursussen

De Hartstichting heeft een petitie gelanceerd voor gratis reanimatiecursussen. Normaal kosten deze cursussen tussen de €35 en €60, maar kan oplopen tot wel € 100 per persoon. De petitie heeft eind mei al bijna 18.000 handtekeningen verzameld. Op 18 juni doet de Hartstichting een oproep aan de Tweede Kamer. De Hartstichting wil dat zorgverzekeringen verplicht reanimatiecursussen vergoeden vanuit het basispakket en vraagt de minister van Volksgezondheid om in gesprek te gaan met zorgverzekeraars. De kans dat dit lukt, is groter als veel Nederlanders de oproep steunen. Teken jij ook?

Het is essentieel dat meer mensen leren reanimeren. Door meer mensen te trainen, vergroten we de kans dat een omstander snel en effectief kan handelen bij een hartstilstand. Dit kan levens redden.

Wil je ook leren reanimeren en bijdragen aan een veiligere omgeving? Zoek een cursusaanbieder en meld je aan of boek een cursus op locatie. Samen kunnen we de overlevingskansen bij hartstilstand vergroten.

Meer weten of de petitie ondertekenen? Bezoek de website van de Hartstichting en doe mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *