Als u een reanimatiecursus volgt, zult u op een pop leren reanimeren en beademen. Wellicht vraagt u zich af hoe dit in zijn werk gaat qua hygiëne.
De reanimatiepoppen worden tijdens de lessen door meerdere cursisten gebruikt en zeker in het griepseizoen is het van belang dat het gezicht van de reanimatiepop goed gedesinfecteerd of verwisseld wordt om kruisbesmetting te voorkomen. De reanimatiepartner waar u een les volgt, kan de hygiëne waarborgen door bijvoorbeeld een van de volgende opties te kiezen:
- desinfectiedoekjes of een desinfecterende spray beschikbaar stellen waarmee u het gezicht van de reanimatiepop kunt schoonmaken;
- een eigen “gezicht” beschikbaar stellen per cursist.
Gebruik van hygiëne-producten / desinfectiemiddelen
Als een cursist klaar is met beademen, wordt het gezicht grondig afgenomen met een doekje, ca 30 seconden wachten, desgewenst droog maken en de volgende cursist kan weer verder.
Dit zijn veelal doekjes van het merk Laerdal of Aseptonet en zijn hypoallergeen, hetgeen inhoudt dat zij geen of weinig allergische reacties oproepen en bij uitstek daardoor geschikt zijn voor het desinfecteren van de reanimatiepoppen. Door te snel te beademen op een pasgereinigd gezicht, kan een nare smaak ervaren worden, u kunt ervoor kiezen om met een keukenpapiertje of uw mouw het gezicht eerst te drogen.
Gezicht per cursist
Bij het wisselen van de cursist bij de reanimatiecursus, plaatst de cursist zijn eigen verwisselbaar ‘gezicht’ op de reanimatiepop. De gezichten worden na de cursus door de reanimatiepartner grondig gedesinfecteerd..
En de longen dan?
In de pop zitten ‘longen’. Deze longen vangen de lucht (deze gaat in 1 richting) op die u inblaast in het ‘slachtoffer’, zodat u de borstkas van de reanimatiepop omhoog kunt zien komen. Overtollig lucht wordt via een uitlaatpijp afgevoerd naar de zijkant van de pop. Het is van belang dat de reanimatiepartner de longen na elke cursus vervangt, om te voorkomen dat er kruisbesmetting plaatsvindt. Bij twijfel over de hygiëne, kunt u vragen naar de schoonmaakprotocollen of een beademingsmasker gebruiken.
Ik vind het vies en durf niet te beademen
Als u ondanks de voorzorgsmaatregelen omtrent de hygiëne liever niet wilt beademen, staat dit u vrij. Let wel dat de instructeur u dan geen certificaat mag uitreiken conform de voorschriften van de NRR. De instructeur dient namelijk de beademing als essentieel onderdeel te beoordelen.
U kunt echter ook een eigen beademingsmasker of kiss-of-life aanschaffen en deze gebruiken tijdens de cursus. Zo leert u ook nog eens te beademen met een masker en hoeft u zich om de hygiëne niet druk te maken.
Pingback:Covid-19 richtlijn reanimatie niet langer actief - Cursus Reanimatie