Kan ik door het coronavirus nog wel naar een reanimatiecursus?

UPDATE 15 MAART: de NRR adviseert niet-noodzakelijke cursussen uit te stellen of te annuleren. De onderstaande informatie is dus niet meer actueel.

Uiteraard worden ook landelijk de cursussen reanimatie beïnvloed door het coronavirus. De Nederlandse Reanimatie Raad heeft een advies uitgebracht naar alle gecertificeerde BLS (basic life support) instructeurs omtrent het covid-19 virus. Zijn zien tot op heden geen noodzaak tot het annuleren of uitstellen van reanimatiecursussen.

Wel dienen hierbij enkele principes strikt nageleefd te worden. Allereerst m.b.t. de hygiene:

  • handen moeten regelmatig gewassen worden
  • hoesten en niezen in de armen
  • gebruik van papier zakdoeken

Ten tweede worden cursisten en ook instructeurs die griepachtige verschijnselen, koorts, verkoudheidsklachten, luchtwegklachten hebben opgeroepen om niet naar de cursus te komen. Deze eis is eigenlijk altijd van toepassing.

Ten derde stelt de NRR dat het coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. De kans op besmetting is dan ook hoger door het aanwezig zijn bij de reanimatiecursus, dan bij het afwisselend oefenen op de reanimatiepoppen. Het is daarom van strikt belang dat de poppen na iedere gebruiker grondig gereinigd worden. Dit kan per pop verschillen, maar u kunt denken aan:

  • het vervangen van de longen en gezicht na elke cursist
  • de juiste schoonmaakmiddelen toepassen en lang genoeg laten inwerken en laten drogen
  • het gebruik van extra beschermingsdoekjes of een beademingsmasker

Cursisten die twijfel om te beademen kan een alternatief aangeboden worden in de vorm van een beschermingsdoekje of een kiss-of-life. Let wel dat het certificaat van bekwaamdheid alleen afgegeven mag worden als de instructeur de beademing heeft kunnen beoordelen. Cursisten die de beademing niet willen of kunnen toepassen, kunnen geen certificaat uitgereikt krijgen.

Deze informatie is op 6 maart 2020 geplaatst en bijgewerkt. De actuele informatie kan verouderd zijn. Voor het definitieve advies kijkt u op de website van de NRR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *